Pestlijder

Pestlijder

Mensen raken besmet door een beet van een geïnfecteerde rattenvlo. In de eerste 2-7 dagen treden rillerigheid, koorts en hoofdpijn op. Na korte tijd raken de lymfeklieren van het slachtoffer geïnfecteerd; dat gaat gepaard met vervloeiing en abcesvorming, de 'builen' van de builenpest. Deze builen kunnen ongeveer zo groot worden als een sinaasappel. Het is echter ook heel goed mogelijk dat de bacterie 'doorbreekt' uit de lymfeklier, en andere delen van het lichaam infecteert. In sommige gevallen kan de bacterie ook de longen van
de patiënt infecteren, die krijgt dan een andere variant van de ziekte: de longpest. De symptomen van de longpest komen overeen met die van een ernstige longontsteking. Bij longpest wordt ook bloed opgehoest. Op deze manier kunnen ook mensen in de omgeving besmet raken. Zonder behandeling kan longpest binnen 48 uur fataal aflopen. Wanneer iemand septische pest heeft, zullen uiteindelijk inwendige bloedingen optreden, wat de huid van het slachtoffer zwart doet lijken. Dit leverde waarschijnlijk de ziekte de bijnaam Zwarte Dood op. Alleen de longpest kan (door hoesten) worden overgedragen van mens op mens; besmetting met de builenpest wordt veroorzaakt door de vlo van de huisgebonden rat. De bacterie kan zich ook in het bloed gaan vermenigvuldigen, wat leidt tot sepsis en intracutane bloedingen (purpura, paarse plekken). In dit stadium is de patiënt ten dode opgeschreven.

Je ligt, staat, hangt of sleept je voort door de straten op zoek naar hulp, medelijden, eten en redding. Je speelt samen met o.a. de pestverzorgers en de pestmeester.