Figuranten

Het is het weer mogelijk om je aan te melden als figurant voor Kaeskoppenstad! 

Wil je alvast wat tips over het spelen tijdens Kaeskoppenstad? Kijk dan hier!

Meld je aan

Themastraten

We werken ook dit jaar weer met themastraten. Dit houdt in dat de bezoeker een route loopt, die telkens van thema (en daarmee sfeer) verandert. De straat waarin je jouw rol gaat spelen is dan ook zeer bepalend voor hoe je je rol invult. Op die manier maken we een verdiepende slag op spelgebied. Kies dan ook eerst je straat, daarna je rol en vergeet daarbij ook niet dat je iedere rol in samenspraak met de regisseur naar smaak kunt invullen.

De themastraten waar je uit kan kiezen zijn:
1) Handel & Ambacht
2) Burgerij & Vertier
3) Kommer & Kwel
4) Educatie
5) Weelde & Macht
6) Reinheid & Zorg

Het begin van de route staat in het teken van (1) Handel & Ambacht. De bezoeker ontmoet hier kooplui die hun waar proberen te slijten. Een sfeer waarin hard werken en bedrijvigheid centraal staan. Als speler heb je een actieve houding en probeer je de handelsgeest van deze tijd zo goed mogelijk over te brengen bij de bezoeker.

Bij de brug op de St. Annastraat beland je middenin (2) Burgerij & Vertier, want de burgerij gaat vrolijk zingend en dansend over straat om de overwinningen van de stad te vieren. Het spel bestaat uit de verhalen en roddels van de dag, even ontladen en ontspannen, wegkijken van dat wat eigenlijk had moeten gebeuren en wie weet wat voor eigen creatieve ideeën je nog hebt! De sfeer is luidruchtig, gezellig en opzwepend. Je zou er zo bij aansluiten.

De sfeer slaat echter om, in de smalle straatjes passeer je de Leprozenkar en word je door de pestmeester gewaarschuwd voor (3) Kommer & Kwel. Ellende, zwaarmoedigheid, list en bedrog staan hier centraal. Je krijgt er de bibbers. Iedereen hier heeft een verhaal. Je kiest er per slot van rekening niet voor niets voor om hier te staan. Kommer en kwel overkomt je.

Gelukkig is er licht aan het eind van die donkere tunnel, namelijk bij (4) Educatie. In deze straten staat leren centraal: van het schildersatelier tot de Latijnse School. Hier zijn volop spellen en proeven gaande, en help je bezoekers ook wat op te steken.

In (5) Weelde & Macht worden de overwinningen gevierd. Hier wordt genoten van de rijkdom, de sfeer is ontspannen vol energie. De mensen zijn trots op wat bereikt is. Voor de bezoeker is het natuurlijk het mooist wanneer er verschillende verhalen te zien zijn. Het genot van de rijkdom, de trots van de overwinning, maar ook het gemis van wie zijn verloren in de strijd, of een sappige roddel is de moeite waard om naar te luisteren. Het moge duidelijk zijn dat de spelers hier een hogere status hebben. In dit thema wordt het mooi om uit te zoeken hoe je verscheidenheid creëert in de personages. Een hogere status kan zowel negatieve als positieve houdingen uitstralen..

Vervolgens betreed je het laatste thema (6) Reinheid & Zorg. De bezoeker wordt geleid door de medische wereld van toen, maar ook hoe en waar hygiëne in deze tijd uit bestond. Het spel hier heeft een bepaalde urgentie. Het belang van wat de spelers aan het doen zijn is duidelijk aanwezig. Uiteraard niet zonder een lolletje hier en daar… Ook hier is handelsgeest aanwezig, maar de bedrijvigheid is anders.

Workshop data

Hieronder vind je de workshopindeling voor 2023. 

Alle workshops vinden plaats in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG - Alkmaar

Let op: als je voor de eerste keer meedoet, óf de basisbeginselen weer wilt opfrissen, dan sluit je aan bij de basisworkshop. Ken je Kaeskoppenstad al langer, dan mag je aansluiten bij de algemene workshop.
Let op: de Bakkerye, Bierkaye, het Schildersatelier en een aantal andere groepen hebben geen workshop. Vind je het toch fijn om aan te sluiten? Mail dan naar info@kaeskoppenstad.nl.

Vrijdag 12 mei 2023

19.30 uur: Pracktijck van Foreest
20.15 uur: Secreten
21.00 uur: Kroegbaas en barhangers

Zaterdag 13 mei 2023

08.30 uur tot 11.35 uur: Handel & Ambacht, deel 1 (let op: deze straat bestaat uit 2 delen, je hoort tzt van ons in welk deel jouw workshop plaatsvindt). 
08.30 uur tot 11.35 uur: basisworkshop
10.00 uur tot 11.35 uur: algemene workshop, voor iedereen

12.05 uur tot 15.10 uur: Handel & Ambacht, deel 2 (let op: deze straat bestaat uit 2 delen, je hoort tzt van ons in welk deel jouw workshop plaatsvindt). 
12.05 uur tot 15.10 uur: basisworkshop
13.35 uur tot 15.10 uur: algemene workshop, voor iedereen

15.35 uur tot 18.40 uur: Weelde & Macht
15.35 uur tot 18.40 uur: basisworkshop
17.05 uur tot 18.40 uur: algemene workshop, voor iedereen

19.30 uur tot 22.35 uur: Burgerij & Vertier
19.30 uur tot 22.35 uur: basisworkshop
21.00 uur tot 22.35 uur: algemene workshop, voor iedereen

Zondag 14 mei 2023

09.30 uur tot 11.30 uur: Schoolklas en begeleiders & Weeskinderen en begeleiders
09.30 uur tot 11.30 uur: basisworkshop
10.15 uur tot 11.30 uur: algemene workshop, voor iedereen

12.05 uur tot 15.10 uur: Kommer en Kwel, deel 1 (let op: deze straat bestaat uit 2 delen, je hoort tzt van ons in welk deel jouw workshop plaatsvindt). 
12.05 uur tot 15.10 uur: basisworkshop
13.35 uur tot 15.10 uur: algemene workshop, voor iedereen

15.35 uur tot 18.40 uur: Kommer en Kwel, deel 2 (let op: deze straat bestaat uit 2 delen, je hoort tzt van ons in welk deel jouw workshop plaatsvindt). 
15.35 uur tot 18.40 uur: basisworkshop
17.05 uur tot 18.40 uur: algemene workshop, voor iedereen

Alle workshops vinden plaats in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG - Alkmaar

Aandachtspunten

Jaarlijks spelen er honderden figuranten mee in Kaeskoppenstad.

Meld je aan

Om alles in goede banen te leiden, werken we met een aantal aandachtspunten en regels: 

Themastraten
In Kaeskoppenstad zijn er 'Themastraten'. In een themastraat waan je je volledig in een bepaald thema, lees hier meer over onder het kopje Themastraten.

Rollen kiezen
Een themastraat bestaat uit meerdere rollen. Je kunt bij de inschrijving je voorkeur voor een bepaalde rol in een bepaalde themastraat aangeven. Je mag 2 voorkeursrollen selecteren.

Je kiest een specifieke rol in een themastraat - denk eraan dat een straatveger in Burgerij & Vertier een hele andere dag heeft dan een straatveger bij Kommer & Kwel. Kies met die kennis voor een themastraat en daarna een rol.

Mailadressen
Let op: je mag je maar één keer opgeven met een e-mailadres. Elke figurant moet dus een eigen mailadres hebben. Op deze manier kunnen wij geautomatiseerde mails versturen over workshops en het evenement zelf. 

Rolindeling
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen ervaren en minder ervaren figuranten. Zo leert iedereen van elkaar en vormen de groepen één geheel. De workshops zijn zo ingericht dat ze voor iedereen interessant zijn. 

Workshops 
Tijdens de workshops leer je je medespelers kennen en je leert samenspelen met verschillende personages. Ook is dit het moment dat de rollen officieel worden verdeeld, zorg dus dat je erbij bent! 

De workshop begint met een gedeelte voor onervaren figuranten en figuranten die het fijn vinden om de basisbeginselen op te frissen. Daarna is er een introductie door de organisatie en is er ruimte voor vragen! We sluiten af met een workshop van 75 minuten waarin je de andere figuranten uit jouw straat ontmoet en samen intensief aan de slag gaat. Zien we je daar?

Tijdens de workshop gebruik je bijvoorbeeld onderstaande documenten. Je kan ze hier alvast lezen.
- Karakteropbouwformulier
- Verhaallijnen 
- Do's and Dont's

Beschikbaarheid
We verwachten van alle figuranten dat ze twee volle dagen meespelen. Het is dus niet mogelijk je in te schrijven voor één dag.

Kinderen
Kinderen zijn meer dan welkom als figurant! Er zijn specifieke kinderrollen, maar een kind kan in een aantal gevallen ook dezelfde rol spelen als zijn/haar begeleider. Kinderen tot 11 jaar zijn verplicht om zich aan te melden met een begeleider. Als begeleider kun je maximaal 3 kinderen begeleiden. Je dient als begeleider minimaal 18 jaar oud te zijn.

Duo
Je kunt je opgeven in een duo, dus maximaal 2 personen.

Willen jullie je liever opgeven als een grote groep? Maak dan subgroepen van 2 personen en schrijf je in in dezelfde themastraat of bedenk een eigen project (zoals Vive Les Gueux, Secreten, Pracktijk van Foreest etc.). Voor inspiratie kun je contact met ons opnemen via info@kaeskoppenstad.nl.

 • http://www.bolten.net/
 • https://www.jactromp.nl/
 • http://helderfacilitair.nl
 • https://dekkerchrysanten.com/
 • https://www.landmanbv.nl/
 • http://www.kbl-alkmaar.nl/
 • ca-degroot.nl/contact/
 • https://www.wagenaaraardappelverwerking.nl/
 • http://www.bejodruk.nl/bejo-intro.htm
 • http://www.justprintit.nl/
 • http://www.dickkaandorp.nl/
 • http://www.detelefooncentrale.nl/
 • https://vivelesgueux.com/
 • https://www.schot-infra.nl/
 • https://www.timmerman-alkmaar.nl/
 • https://www.bakkerbarendrecht.nl/
 • https://spitskool.com/
 • https://eriksgroenveld.nl/
 • https://www.alkmaar.nl/Alle_producten_en_diensten.html
 • https://www.wibonaaimachines.nl/
 • http://www.decohometames.nl/
 • https://www.doboko.nl/
 • https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport
 • http://www.hofsteestichting.nl/
 • http://www.beemsterkaas.nl/nl/pages/home
 • http://www.middelbeekautoverhuur.nl/
 • http://www.containerbox.nl/vestigingen/vestiging-alkmaar?gclid=CPy6n820s8wCFWQq0wodQNgGOQ
 • http://olbers.nl/
 • https://coppensalkmaar.nl/
 • http://www.bouwcenter.nl/Vestigingen/Bouwcenter-RAB-Alkmaar
 • http://www.theostetaanhangwagens.nl/
 • http://www.nhhb.nl/totaal-beveiliging-nhtb